
Tykke vinterklær i bilstol, spesielt viktig å unngå fremovervendt!
Share
Derfor skal du ta av tykke vinterjakker i bilen – spesielt dersom barnet sitter fremovervendt!
Fritt finpusset etter Mari Hosar, som skrev dette i samarbeid med BeSafe
Tykke vinterdresser/jakker skal av når man kjører bil for å sikre seg best mulig. Dette gjelder både voksne og barn!
Dersom man har barnet framovervendt er det enda viktigere med beltene tett og stramt mot kroppen, enn dersom barnet sitter bakovervendt. Man har mye mer "rom for feil" når barnet sitter bakovervendt, siden seteryggen absorberer hovedkreftene under en kollisjon, og ikke selene.
Belteføringen blir ikke trygg når man sitter med for mye klær under setebeltet. Ved en ulykke vil jakken gjøre at beltet lettere sklir ut av posisjon som opp på magen eller ut på skulderen, noe som kan være svært skadelig når store krefter er i sving.
Det er viktig å understreke at bakovervendt sikring i bil alltid vil være tryggest, også med tykke vinterjakker. Fysikkens lov sier seg selv; ved et eventuelt sammenstøt vil barnet få det største trykket fordelt over hele ryggen mot bilstolens rygg, og ikke mot brystet hvor setebeltene går.
VTI utfører plusstesten innlagt "slack" for vinterklær, slik viser altså forskningen at man har mer å gå på i forhold til slakk i selene når barnet sitter bakovervendt.
Tykke vinterjakker, og klær med hette, skaper uansett utrygg sikring. La oss forklare hvorfor:
Babystol: Babyer har myke, små skuldre og spedbarnsstolen har en ganske liggende vinkel. Dette gir selene over skuldrene en viktig oppgave i å holde igjen barnet ved en eventuell kollisjon. Dersom barnet har på tykke klær, særlig klær med krage eller hette, vil ikke beltet ligge tett inntil halsen, og beltet kan vris av de myke skuldrene. Da kan babyen i verste fall skli oppover og ut av bilstolen i en kollisjon!
Babyer blir også lett overopphetet når bilen varmes opp, så for de minste er det enkleste på kalde vinterdager å forvarme bilen, bruke tepper eller eventuelt bilstolpose. Tepper har fordelen at de lett kan tas av babyen, når bilen er varm. Plasser selene godt inntil babyens nakke!
Bakovervendt småbarnstol: Her sitter barnet mer opprett slik at det er stolens rygg som fanger barnet og fordeler kreftene ved en kollisjon. Dette gir mer spillerom for bruk av tykkere klær enn i babystol. Småbarn skal også ofte ut og inn på aktiviteter etter kortere strekninger i bilen, slik at det i visse tilfeller er mest hensiktsmessig å beholde noe mer klær på under bilturen. Beltet bør fortsatt ikke skli av skuldrene, og derfor bør man fortsatt unngå hetter og tykke krager.
Fremovervendt småbarnsstol med 5-punkt, beltestol og andre som sitter med bilens 3-punkt (også voksne): Klær mellom beltet og kroppen fører til luft som komprimeres ved kollisjon, og kroppen vil bevege seg mye lengre fremover før den fanges av beltet. Skadene kan bli enormt mye større, enn dersom man i utgangspunktet hadde selene tett på kroppen. Klær og skjerf inntil halsen kan føre til at beltet blir liggende for langt ut på skulderen og man vris ut ved kollisjon. Klær ved hoftebeltet fører raskt til at beltet ikke ligger stramt mot hoftene, og slik kan gli opp og føre til store skader på bukens bløtvev (såkalt submarining) ved kollisjon.
Ved bruk av mageputestoler er det ekstra sårbart, da puten virkelig må sitte tett og stramt på kroppen for å minimere risikoen for å bli slynget ut ved f.eks. rundvelt. Vi anbefaler for ordens skyld ikke mageputestoler i noen tilfeller.
Vi minner om at det på kalde vinterdager er viktig å ha varme klær i bilen, slik at man kan kle på alle uten å behøve å åpne bildøren ved en eventuell motorstopp. Ha for eksempel et ullteppe liggende som barna kan dra over seg.
Som alltid når det gjelder bilsikring, koker det ned til en enkel regel: Bakovervendt er både enklest og sikrest!
Om du egentlig vurderte å snu barnet ditt i disse dager... Hold det heller bakovervendt i vinter, så har du mer spillerom når det gjelder påkledning!